Da li su elektronske cigarete zaista bezbednije

Autori studije koji su ispitivali elektronske cigarete ističu sigurnost i poboljšanje kvaliteta elektronske cigarete, kao i njene ogromne prednosti u odnosu na tradicionalna, ali neefikasna rešenja za odvikavanje od pušenja. Jedan od autora studije, professor Polosa objasnio je da je studija imala dva cilja: 1. Podići jak slučaj za elektronske cigarete kao proizvod za smanjenje štetnosti duvana. 2. Da podstakne dalje istraživanje elektronske cigarete. 

Sučaj je prilično jednostavan - premalo pušača prestaje da puši. To je delimično zato što nikotin (ili pušenje - jer kao što ćemo kasnije videti, elektronske cigarete ne izazivaju zavisnost kao klasične) izaziva promene u mozgu koje mogu otežati prestanak pušenja. Neke od ovih promena mogu biti nepovratne, što objašnjava zašto mnogi od nas odustaju posle nekoliko meseci, a zatim se vratite pušenju. Zapravo, samo 5% pokušaja prestanka pušenja uspeva na duži rok.
Prednosti elektronske cigarete - nikotin bez dima 
Polosa i ostali naglašavaju ne samo da je nikotin relativno bezbedan za vas, već takođe donosi korist - i u nekim slučajevima pušači ga koristite kao lek. "On proizvodi pozitivne efekte na pažnju, koncentraciju i raspoloženje većini pušača". 
Autori su zaključili da: Sve u svemu nikotin po sebi ne predstavlja nikakav rizik kada je odvojen od udisanja dima.

Da li su elektronske cigarete zaista bezbednije ?

Autor je takođe istakao izveštaj grupa međunarodnih naučnika koji rade za Nezavisni naučni odbor za borbu protiv droge, koji je zaključio da elektronske cigarete ne proizvode više štete po zdravlje od nikotinskih flastera.
Elektronske cigarete su do sada prodate u broju od više stotina hiljada, bez dokaza da su ugrozile zdravlje konzumenata ukoliko se koriste prema uputstvu.
Nema sumnje da su elektronske cigarete mnogo sigurnije nego konvencionale i iz tog razloga ohrabrujemo njihovo usvajanje od strane pušača koji ne nameravaju da prekinu sa pušenjem ili  koji su u više navrata pokušavali da ostave ali nisu uspevali. Proizvođači i distributeri moraju da dokažu, a ne samo reklamiraju, da su njihovi proizvodi bezbedni i najvišeg kvaliteta. Činjenica da su elektronske cigarete i e- tečnosti mnogo sigurnije od pušenja klasičnih cigareta ne bi trebalo da se koristi kao izgovor potrošačima da ne traže najbolji mogući kvalitet, sa najmanje štetnih produkata . Zato verujem da je potrebno više istraživanja.

Da li elektronske cigarete postaju bolje?

Američko udruženje za standarde za proizvodnju e-tečnosti tvrdi da tečnosti za elektronske cigarete postaju čistije i koenzistentnije u pogledu sastava.
Ove tvrdnje su potkrepljene nedavnim studijama koje su utvrdile da tečnosti za elektronske cigarete ne sadrže etilen glikol ili dietilen glikol i da sadržaj nikotina e-tečnosti odstupa od 1-2% od onog naglašenog u deklaraciji u većini uzoraka.
Niz sprovedenih studija na temu apsorpcije nikotina takođe pokazuju da su elektronske cigarete poboljšane u smislu ispuštanja nikotina.

Ranom studijom iz 2010 utvrđeno je da se veoma malo nikotina apsorbuje u telu korisnika elektronske cigarete. Ono što je najvažnije u popularizaciji elektronske cigarete je da se mogu spasiti milioni ljudskih života u narednih deset godina. Stopa smrtnosti pušača koji su prešli na elektronske cigarete uveliko se smanjuje.

Pročitajte još

Perfect Premium set

Perfect Premium set test...

Pročitaj još...

Perfect Slim Set

Model elektronske ciarete Perfect Slim je zaista pristupačan i vrlo elegantan za one konzumente e-cigareta koji se tek upoznaju svet elektronskih cigareta. Medisana Perfect Slim je komplet koji omogućava POČETNICIMA da isprobaju i uživaju u ukusu elektronskh cigareta bez velikih troškova. ...

Pročitaj još...

Clanak za kategoriju

Opis kategorije....

Pročitaj još...

ZAŠTO ELEKTRONSKE CIGARETE - MEDISANA:

 • Kvalitetni

  brendovi

 • Prijateljski

  korisnički centar

 • Najbolji odnos

  cena - kvalitet

 • Isporuka

  u Srbiji i BIH

 • Siguran

  sajt