E-cigarete su manje stetne od pusenja obicnih cigareta

Studija profesora Igora Burstyna, sa Drexel University School of Public Health, pokazuje da korišćenje e- cigarete ne predstavlja opasnost za korisnike ili okolinu.
Profesor Burstyn je pregledao 9.000 zapažanja pronađenih u upotrebi e-cigarete i pronašao da je nivo štetnih hemikalija za korisnika i okolinu beznačajan.
Ono što je to očigledno dobra vest za naša tela je takođe dobra vest i za pasivne pušaše koji su bili zabrinuti za uticaj pušenja e-cigarete na njih.

Studija je finansirana od strane The Consumer Advocates for Smoke-free Alternatives (CASAA) Research Fund, neprofitne organizacije koja je videla potrebu da prikaže detaljnu studiju o efektima pušenja e-cigarete na ljude u okolini pušača - pasivne pušače. CASAA predsednica Elaine Keller kaže :

" Tokom godina, bilo je mnogo malih studija tečnosti i pare e-cigarete, ali te studije su ili ignorisane ili pogrešno tumačene. One koje su pokazale čak i najmanji stepen kontaminacije su se koristile za propagandu od strane onih koji se protive upotrebi e-cigarete. Shvatili smo da je potrebna stručna analiza koja će dati nepristrasno objašnjenje dostupnih naučnih dokaza. Pozvali smo naše članove i oni su sa  entuzijazmom donirali novac kako bi to bilo moguće . "

Istraživanje je pokazalo da čak i one nepoželjne štetne materije koje se mogu naći u pari koju ispušta e-cigareta ne nose zdravstveni rizik jer su pronađene na nivou koje je CASAA opisala kao " trivijalne " . Čak je i sam nikotin e-cigarete u poređen sa kofeinom u smislu relativno niskog rizika na loš uticaj na telo. Ukratko e-cigarete nose onoliko mali rizik za srce kao i šoljica kafe.
Analizom tako velike količine podataka zajedno ova studija je vredan alat u komparativnoj analizi sigurnosti korišćenja e-cigarete u odnosu na obične cigarete.

Konačno, CASSA naučni direktor Carl Phillips , rekao je " Ovo je upravo tip nauke koja je potrebna da bi se stvari regulisale i pojedinci informisali i doneli odluke o alternativnim metodama za odvikavanje od pušenja, kao što su e-cigarete".
The New York Times izveštava da su troškovi zapošljavanja pušača u odnosu na nepušače za poslodavce veoma visoki i mogu dostići velike sume novca.
Studija koja je sprovedena od strane istraživača na Ohio State univerzitetu, je potvrdila da zaposleni koji puše imaju tendenciju da prave pet pauza dnevno, za razliku od tri pauze koje u proseku uzimaju njihove kolege nepušači. Finansijski troškovi tih dodatnih pauza za cigarete čine više od 3.000 dolara od ukupne sume . Ostatak troškova se sastoji od zdravstvenih troškova i bolovanja jer pušači imaju tendenciju da uzimaju 2.5 više dana bolovanja od nepušača.
Zbog toga možemo zaključiti da bi se ohrabrivanjem pušača da pređu na e-cigarete povećala i njihova produktivnost, što je na globalnom planu izuzetno važno.

Da li se korišćenjem e-cigarete može potpuno odvići od nikotina?


Jedan od argumenata aktivista protiv korišćenja e-cigarete je da je oni vide samo kao drugu formu upotrebe cigareta umesto potpunog odvikavanja.
Međutim, studije su pokazale da je samo 26,9 % pušača koji su prešli na e-cigarete nastavilo da koristi klasične cigarete posle godinu dana, dok je 73.1 % njih potpuno prestalo da puši.

Pročitajte još

Perfect Premium set

Perfect Premium set test...

Pročitaj još...

Perfect Slim Set

Model elektronske ciarete Perfect Slim je zaista pristupačan i vrlo elegantan za one konzumente e-cigareta koji se tek upoznaju svet elektronskih cigareta. Medisana Perfect Slim je komplet koji omogućava POČETNICIMA da isprobaju i uživaju u ukusu elektronskh cigareta bez velikih troškova. ...

Pročitaj još...

Clanak za kategoriju

Opis kategorije....

Pročitaj još...

ZAŠTO ELEKTRONSKE CIGARETE - MEDISANA:

 • Kvalitetni

  brendovi

 • Prijateljski

  korisnički centar

 • Najbolji odnos

  cena - kvalitet

 • Isporuka

  u Srbiji i BIH

 • Siguran

  sajt