Putovanje avionom sa elektronskom cigaretom

Putovanje avionom za pušače je prava noćna mora. Osim što pušenje nije dozvoljeno u samom avionu ono je zabranjeno i na aerodromima širom sveta.


Londonski aerodrom Hitrou prvi je u svetu otvorio posebnu aerodromsku zonu za pušenje elektronske cigarete. U toj zoni nije dozvoljeno pušenje klasičnih cigareta. Ovaj potez aerodromskih vlasti je prošao veoma zapaženo u svetu pa se slični potezi mogu uskoro očekivati i na drugim svetskim aerodromima.

Postoje posebne kabine unutar terminala predviđene za pušače, ali na velikom broju aerodroma ne postoje nikakve posebne prostorije ili kabine, pa je pušenje moguće samo van aerodromske zgrade.

Izlazak iz zgrade je moguć samo pre nego što putnik prođe KD i pasošku kontrolu, dakle pre nego što uđe u tranzitnu zonu. Na pojedinim aerodromima postoje terase odakle se mogu posmatrati avioni ili gde se može zapaliti cigareta, ali ako takvih terasa nema onda na pušenje možete zaboraviti.

Putnici pušači su sa oduševljejem prihvatili revoluciju u vidu elektronske cigarete koja radi na baterije i koja umesto dima ispušta vodenu paru i to samo zarad imitacije klasične cigarete. Opravdano su se nadali da će elektronske cigarete moći da se puše i na mestima gde pušenje klasičnih cigareta nije dozvoljeno jer ne postoji opasnost od požara i štetnih uticaja po ljude i okolinu.

Međutim, u aviosaobraćaju se elektronske cigarete tretiraju kao klasične. Njihovo korišćenje nije dozvoljeno u samom avionu, ali često ni na aerodromima, baš kao i klasične cigarete.

Upotreba elektronske cigarete na aerodromima je određena lokalnim propisima pa tako postoje aerodromi u svetu gde je to dozvoljeno, mada je daleko veći broj onih gde nije.

U SAD rezultat je izjednačen i skoro da je isti broj i jednih i drugih aerodroma, dok je u Evropi situacija takva da bilo kakvo pušenje nije dozvoljeno.

U poslednje vreme pojavili su se sasvim novi znaci unutar aerodromskih terminala koji jasno ukazuju na zabranu korišćenja elektronske cigarete.

Ako aerodrom poseduje posebnu prostoriju ili kabinu za pušače onda se u njoj mogu koristiti i elektronske cigarete.

Ako ne postoji ovakva prostorija onda je rešenje da se elektronske cigarete koriste napolju, ako to aerodromske procedure dozvoljavaju. Prvo ipak treba proveriti sa nekim službenim licem aerodroma da li je dozvoljeno pušenje elektronske cigarete.

Delovi od kojih su sastavljene elektronske cigarete podležu restriktivnim pravilima za unošenje u putničku kabinu i zato pušači treba da provere pravila pre nego što se spakuju.

U skladu sa ograničenjem unošenja tečnosti u putničku kabinu dozvoljeno je unošenje tečnosti u bočicama do 100ml.

Baterije za elektronske cigarete nisu problem ako se nose samo one koje se koriste i eventualno jedne kao rezerva. Iako pravila za nošenje baterija nisu uvek jasna i precizna putnici treba da budu obazrivi pošto aerodromi i njihovi službenici svojevoljno odlučuju koja količina baterija je dozvoljena u ručnom prtljagu. Da bi se izbegle neprijatnosti savet je da se rezervne baterije i bočice sa dopunama spakuju u prtljag koji se predaje na šalteru.

Baterija i punjač za elektronske cigarete može da se spakuje u torbu za laptop zajedno sa drugom elektronskom opremom. Preporučeno je odvajanje baterije od atomizera kada se prolazi kontrola. Na taj način elektronske cigarete neće izgledati kao olovke-bombe ili nešto slično što može izazvati sumnju. Rastavljene elektronske cigarete mogu se ponovo sastaviti kada se prođe kontrola.

 


Pročitajte još

Perfect Premium set

Perfect Premium set test...

Pročitaj još...

Perfect Slim Set

Model elektronske ciarete Perfect Slim je zaista pristupačan i vrlo elegantan za one konzumente e-cigareta koji se tek upoznaju svet elektronskih cigareta. Medisana Perfect Slim je komplet koji omogućava POČETNICIMA da isprobaju i uživaju u ukusu elektronskh cigareta bez velikih troškova. ...

Pročitaj još...

Clanak za kategoriju

Opis kategorije....

Pročitaj još...

ZAŠTO ELEKTRONSKE CIGARETE - MEDISANA:

 • Kvalitetni

  brendovi

 • Prijateljski

  korisnički centar

 • Najbolji odnos

  cena - kvalitet

 • Isporuka

  u Srbiji i BIH

 • Siguran

  sajt